Tommy Höglund-Leif-Tommys 
60 år med dansbandsmusik.

Kommer du till sommaren
Leif-Tommys orkester modell 2015, från vänster Thore Boström, Tommy Höglund och Arne Bergström
Leif-Tommys 2016 Tommy Höglund, Arne Bergström samt Thore Boström.
Sven-Erics orkester hade sin storhetstid under 1970-talet. Från vänster Bengt Eriksson, Åke "Hankan" Nilsson, Sven-Eric Mörtsjö, Sivert Thurell, Christer Pettersson och Tommy Höglund.
Tomas Marklund, Christer Pettersson, Sven-Erik Mörtsjö, Tommy Höglund och Hans-Åke Persson.

 

Rosa PanternÅter tll Leif-Tommys 

Tommy Höglund, Kurt Svensson, Bengt "Benka" Berggren och Tommy Ödmark bildade den allra första upplagan av Tommys orkester. Bilden är från sent 1950-tal. 
Tommys orkester var dragplåstret vid Prismavaruhusets invigning i Härnösand 1966. Från vänster Tommy Höglund, Åke Persson, Christer Pettersson, Tomas Marklund och Lars-Göran Eneroth

Tommy i studion.

I en liten källarlokal på Hälletorpsvägen i Härnösand sitter Tommy Höglund bakon en keyboard och knåpar på nya låtar. Med sig i det trånga och mörka utrymmet har han sin vapendragare sedan barndomen, Kjell Wallanger. Tommy står för musiken och skapandet, Kjell är innovatören som löser problemen. Att spela in en platta är rena barnleken i dag jämfört med för 50 år sedan konstaterar han. Den digitala tekniken har revolutionerat möjligheterna att skapa musik. Det har blivit så enkelt, säger han.

Tommy Höglund hade inga planer på att bli musikant som liten parvel. Han har inget musikaliskt påbrå och bestämde sig tidigt för att gå i fars fotspår och utbilda sig till bilplåtslagare. Men så på en skoldans på Ängeskolan ändrades allt. Jag rycktes med i musiken och ville spela själv och övertalade några kompisar att börja spela i ett band. Ingen av oss kunde spela och det lät allt annat än bra. Men träning ger färdighet och vi blev allt bättre.

Tommys orkester var bildat och i början av 1960-talet lossnade det ordentligt när bandet fick spela in en singel. Karriären tog ordentligt fart när Tommys blev kompband åt världsartister som Emile Ford och Larry Finnegan. Det var helt sjukt. Jag minns när jag övrtalade farsan att köra mig till en konsert med idolen Emile Ford i Nordingrå några år innan. Nu spelade jag i hans band.

Den mest hektiska perioden upplevde Tommy i dansbandet Sven-Erics under 70-talet. Det blev sju år med ständigt turnerande. Jag tror att jag spelat på de flesta danshak i Sverige från norr till söder, säger han.

Tommy låg bakom flera av bandets skivsuccér, bland annat "Mitt sommarminne" som sålde i 25000 exemplar. Tommy har skrivit text och musik till låten "Linda" som spelades in av både Sven-Erics och Flamingokvintetten. Men kuskandet land och rike tog ut sin rätt. Jag insåg att jag försummat familjen och tröttnade till slut på vagabondlivet.

Hemma i Härnösand föddes Leif-Tommys orkester som existerar än i dag. Stjärnglansen är förvisso borta, men spelglädjen är densamma. 71 år gammal fortsätter Tommy turnera och komponera musik. Närmast i tur väntar en spelning i Omsjön vid Näsåker.

Några episoder har särskilt etsat sig fast. Som den gången bandet hade bokats för en spelning i Dorotea. När vi kom fram visade sig att arrangören tabbat sig och gjort en dubbelbokning. Det var bara att vända hemåt igen, säger Tommy.

Vid ett annat tillfälle var scenkläderna borta. Jag skulle spela på Baldakinen i Stockholm med Sven-Erics. Just innan det var dags att ställa sig på scenen upptäckte vi att scendressen var puts väck. Då ringer vi polisen som berättar att de hittat en "påtänd" figur vid Sergels torg med sidenskjorta och utsvängda byxor. Slutet gott, allting gott.