Tommys 60-tal

Tommy Höglund, Kurt Svensson, Bobby Ödmark, Bengt Berggren och Tommy Ödmark.

Hans-Åke Persson, Christer Pettersson, Tommy Höglund, Tomas Marlklund, Lars-Göran Eneroth.

Spelning på "Sundsvallstrappan" 1966 Christer Pettersson, Tomas Marklund, Lars-Göran Eneroth, Tommy Höglund, Åke Persson ej synlig på bilden
Tommy Ödmark trummor, Bengt Berggren sologitarr, Kurt Svensson kompgitarr, Tommy Höglunf orgel, samt Bobby Ödmark (Bob Baily) sång.
En av flera skivor Tommys spelade in 60-70 talet.
Tidningsreportage  om spelemannen, Tommy Höglund / Härnösand.

Efter år av långa turnéer och resor land och rike runt har Tommy Höglund blivit det han egentligen alltid drömt om, en riktig "Svensson". Men fortfarande tar musicerandet en stor del av tiden i anspråk. Två till tre dagar i veckan, minst. Det skall repeteras och det ska samlas in nytt material till Leif-Tommys trio. Ändå går allt i ett lugnare tempo än vad det gjorde då det bagav sig för den nu 47-årige Tommy Höglund.

När han sitter där hemma i vardagsrumssoffan på Hälletorpsvägen i Härnösand, kan han i lugn och ro fästa blicken på de två LP-skivororna i guld och LP-skivan i silver som sitter inramade på väggen, och tänka tillbaka på åren i folkparkerna med Emil Ford och Larry Finnegan. Han kan också lugnt konstatera att den egan kompositionen "Linda" börjat spelas allt mer av svensktoppsbanden och att det då och ramlar in en slant från STIM.

Ja, det var mycket jobb i slutet 60-talet, säger han. Det gick så pass bra för oss att vi fick göra två LP-skivor. När det begavs sig som bäst for han land och rike runt med Sven-Erics och spelade på dansbanorna på heltid. Idag består hans vardag av bussar och åter bussar på Bussbolaget på Bondsjöhöjden

 


Tommy Ödmark, Bengt Berggren, Kurt Svensson samt Yommy Höglund.


Invigning av Prisma-huset.Tommy Höglund, Hans-Åke Persson, Christer Pettersson, Tomas Marklund och Lars-Göran Eneroth.

Anders Marklund, Christer Pettersson, Tomar Marklund, Tommy Höglund samt Åke Persson på trummor.
Spelning på skoldans.
Orginalbild till affischen. Hans Gilliusson, Bengt Berggren, Kurt Svensson, Curt Fällgren, Erik Palm och Tommy Höglund.
Affischen tryckt av Mercurs Offsettryckeri Härnösand 1964

Tommy bildas.

Hans-Åke Persson, Christer Pettersson, Tommy Höglund, Tomas Marklund och Lars-Göran Eneroth. Tommys bildades strax före jul. Tommy hade lett ett annat band tidigare. Det upplöstes emellertid och då startade han Tommys. Nu har bandet funnit sin stil och siktar på att så småningom komma upp på svensktoppen. Ännu har man mycket av Sven-Ingvars melodier i repertoaren men gänget är i full färd att skapa sin egen repertoar. Det var kanske lite kärvt med spelningar i starten, berättar Tommy. Men nu har det lossnat på allvar. Engagemangen hopar sig och gänget har fullbokat för hela sommaren på olika platser Västernorrland.

Namnet Tommys var lättfunnet, Tommy är förnamnet på 23-årige Tommy Höglund som är ledare för bandet och med ålderns rätt basar över de andra grabbarna. Tommy spelar orgel och trakterar även dragspel om så behövs. Hans-Åke Persson 16 år, sitter bakom trummorna. Christer Pettersson också han 16 år, spelar bas. Tomas Marklund är yngst i gänget, 15 år gammal och spelar sologitarr. 17-årige Lars-Göran Eneroth svarar för solosången och spelar kompgitarr, Lars-Göran är också den musikaliska idé-sprutan i gänget. Han har gjort ett par av orkesterns låtar och fler blir det.

Svensktoppen.

Svenstoppen nästa hoppas Lars-Göran Eneroth, Tomas Marklund, Hans-Åke Persson, Tommy Höglund och Christer pettersson. Evenemangen hopar sig och sonderingar om skivinspelning har gjorts. Tommys siktar högt.

Härnösandsorkestern Tommys går hårt in för att bli Härnösands svar på värmlandspopen. Man satsar mer på dansmusik än på renodlad pop och stilen är en blandning av country and western, rythm and blues och Sven-Ingvars.