New Quisman
Biografi.

Bandets medlemmar: Torbjörn Englund, Ola Jäderblom, Mia Lundberg

Källarklubben 1967

Har The New Qusmen bättrat på gaget med brottslig verksamhet? De som döljer sig bakom galler är: Mia Lundberg, Cathrin Aspholm, Kurt Gjersvold, Christer Östberg och Torbjörn "Tobba" Englund. 
Namnbyte
I begynnelsen hade orkestern ett tyskt namn, men sedan några språkkunniga upplyst grabbarna att orkesterns namn betydde "dynggrep" på svenska bytte man raskt till något engelskt namn. Överenskommet mellan medlemmarna var att namnet skulle börja på Q och efter att ha studerat ett lexikon fastnade man för ordet quismen som ungefär motsvaras av det svenska ordet "upptågsmakare".
Kurres 1968
The Ouismen byter namn till "Kurres Mia". Medlemmar i det nya bandet: Anders, Kent, Kurt Gjersvold, Mia Lundberg och Torbjörn "Tobba" Englund. Bandet hade många spelningar bl.a. i Norge.

 

New Quismen Ett ovanligt popband så till vida att de har en flicka med. Mia Lundberg heter hon och spelar orgel. Övriga i bandet är: Lars Strömberg, Ola Gärdeblom, Christer Nordlund och Torbjörn Englund. Gänget kör med en hård pop och hämtar impulserna från Spencer Davis och Animals.

The Ouismens musikstil. 

Från början inriktades musicerandet på vanlig pop med de engelska banden Shadows och Spencer Davis som favoriter. Vändpunkten kom dock den 31 april då gänget skulle spela på en tillställning och det visade sig att 90 procent av publiken var över 50 år. "Keep on running" och andra låtar väckte föga anklang hos auditoriet och stämmningen i lokalen började bli ganska pressad. Det fanns ingen annan utväg än att improvisera en vals och sedan följde "Spiskroksvalsen" som blev en av de längsta i landets historia.

Stilbyte för The Quismen.

Grabbarna inriktar sig nu på att kunna välja musiken efter publiken och således få fler speltillfällen. I framtiden skall repertoaren omfatta pop, dansmusik och gammeldans och i linje med detta måste man ha fler instrument att välja på och nu går man och bävar i bandet för den stund då dragspelet skall överlåtas åt någon.

Musikaliskt förflutet.

Förmodligen kommer övergången till mer krävande musik att gå relativt bra för alla inom bandet har musikaliskt förflutet före popvågen. Betecknande är att samtliga kan läsa noter, hur många i The Beatles kan det? Dessutom trakterar de gitarrspelande grabbarna trumpet och man påstår sig kunna byta plats vid instrumenten nästan hur som helst.

En presentation

av medlemmarna ger vid handen att Mia Lundberg på el-orgel är yngst. Värsta problemet är rampfebern, men får hon några burkar av älsklingsrätten köttsoppa brukar nevtrådarna reda upp sig någorlunda.

Den andra flickan Catharin Aspholm 16 år använder oxfilé med vitlökssmör som motmedel mot scennervositeten. Det tycks vara effektivt för hon påstår sig ha sluta bita på naglarna och övergått till att tugga sönder Torbjörn "Tobba" Englunds plektrum istället. 

Bandets nestor Christer Östbergs enda problem med artistlivet är att högtalarlådan är både är tung och skrymmande och det är ett evigt bekymmer att få den med, den övriga utrustningen.

Den enda som är helt tillfreds med livet ät trumslagaren Kurt Gjersvold 17 år. När han inte äter kyckling med skirat smör spelar han i Fransénskolans ungdomsorkester och det är kanske kontakten med den seriösa musiken som ger själsro. Det roligaste alla vet är när publiken tänder på musiken och dansen kommer igång. Då känner sig The Quismen uppskattad och det är det bästa av allt.

 

 Rosa Pantern

Åter tll Härnösandsband på 60-talet.