Lennes Combo / Biografi.

Tommy Ödmark, Anders Åberg, Lennart Dahlbom samt Tommy Höglund.

Under 60-talet fanns inte den teknik som finns idag för att göra inspelningar. Grabbarna i Lennes Combo ville naturligtvis som alla andra band göra en inspelning. 1965 gjordes en inspelning genom att hänga upp en "mick" i taket på "Härnöbaren" sedan spelades det in ett flertal låtar. Live-inspelning med: Lennart "Lenne" Dahlbom, Anders "Åba" Åberg, Bengt "Benka" Andersson, Göran "Gösse" Flodin och Tommy Höglund.

The Panthers fick byta namn till Lennes Combo på grund av det redan fanns ett band i Ljusdal med det namnet. Bandets medlemmar: Lennart "Lenne" Dahlbom, Göran "Gösse" Flodin, Bengt Hemström, Anders "Åba" Åberg och Bengt Andersson.

Bandet hade många spelningar på Häggdångers Bygdegård, vilket var ett populärt dansställe i Härnösand på 60-talet. 

Lennart Dahlbom, Tommy Ödmark, Anders Åberg samt Tommy Höglund

De fyra unga medlemmarna i popbandet “Lennes Combo” i Härnösand blev både besvikna och arga på söndagsaftonen i samband med julskyltningen i Härnösand. De medverkade med en julshow i Barrdunges julskyltning vid storgatan och hade åtagit sig fyra framträdande.

De hade inte hunnit mer än nätt och jämt avslutat sin första avdelning då de fick förbud från polisen att spela vidare. Någon klar anledning till förbudet fick de inte reda på, säger de.

Den här delen av Storgatan var inte, som delen norr om Nybrogatan, avstängd för trafik men någon trafikstockning, som motiverade ett förbud för popbandet att spela tyckte varken pojkarna eller publiken på gatan förelåg. Bandet hade redan tidigt föregående vecka skaffat sig ett tillstånd att spela i firmans julskyltfönster och det var även beviljat av ordningspolisen, framhåller pojkarna för sin del.


Publiken kände sig lurad och ville inte tro oss när vi talade om att vi fått spelförbud av polisen. Vi erbjöd oss att dra ner ljudet om det var detta som ansågs störande, men det hjälpte inte. Det talas så mycket om att ungdomen inte vill hjälpa till och att den bara står och hänger i gathörnen. Här ville vi gratis hjälpa till för att locka folk, men det fick vi inte göra. Vad ská man tro om sånt här sa `de unga grabbarna, som verkade ledsna över den ringa förståelsen.

Tyvärr hade inte poporkestern något tillstånd för ett sådant här framträdande, säger ordningspolisen på VA:s fråga. Firman hade visserligen tillstånd att utföra högtalarmusik, men då får det inte bli något showbetonat framträdande. Det ät möjligt att pojkarna inte visste om den bestämmelsen. Hade en ansökan gjorts, om att framföra en julshow, hade säkert gatan avstängts för fordonstrafik och polis placerats där. Sådana framträdanden drar nämligen betydligt större publik än “vanlig skyltning”. 

Rosa Pantern

Åter tll Härnösandsband på 60-talet.