Tommys  / Biografi.

Invigning av Prisma varuhuset med Tommys. Tommy Höglund, Åke Persson, Christer Pettersson, Tomas Marklund och Lars-Göran Eneroth.

 

Bengt Berggren,Tommy Ödmark, Tommy Höglund, Kurt Svensson. 

Tommy Ödmark, Bengt Berggren, Kurt Svensson, Tommy Höglund. 

Kapellmästare Tommy Höglund: Sång och keyboard. Åke Persson: Trummor. Tomas Marklund: Gitarr, sång. Anders Marklund: Sång, saxofon. Christer Pettersson: Bas och sång.

Tommys är ett dansband som kör med s.k. danspop. Gruppen har nyligen varit i Stockholm för att göra en skivinspelning.

Två skivinspelningar blev det under 60-talet. Första skivan innehöll låtarna: Tusende stjärnor och Barn av Nordanland, som båda skrevs av Nisse Berglund, Ramvik.

Notis från 1967.

Härnösandsorkestern Tommys går hårt in för att bli Härnösands svar på värmlandspopen. Man satsar mer på dansmusik än på renodlad pop och stilen är en blandning av country and western, rythm and blues och Sven-Ingvars.

Namnet Tommys var lättfunnet, Tommy är förnamnet på 23-årige Tommy Höglund som är ledare för bandet och med ålderns rätt basar över de andra grabbarna. Tommy spelar orgel och trakterar även dragspel om så behövs. Hans-Åke Persson 16 år, sitter bakom trummorna. Christer Pettersson också han 16 år, spelar bas. Tomas Marklund är yngst i gänget, 15 år gammal och spelar sologitarr. 17-årige Lars-Göran Eneroth svarar för solosången och spelar kompgitarr, Lars-Göran är också den musikaliska idé-sprutan i gänget. Han har gjort ett par av orkesterns låtar och fler blir det. Bandet bildades strax före jul. Tommy hade lett ett annat band tidigare. Det upplöstes emellertid och då startade han Tommys. Nu har bandet funnit sin stil och siktar på att så småningom komma upp på svensktoppen. Ännu har man mycket av Sven-Ingvars melodier i repertoaren men gänget är i full färd att skapa sin egen repertoar. Det var kanske lite kärvt med spelningar i starten, berättar Tommy. Men nu har det lossnat på allvar. Engagemangen hopar sig och gänget har fullbokat för hela sommaren på olika platser Västernorrland. 

Efter år av långa turnéer och resor land och rike runt har Tommy Höglund blivit det han egentligen alltid drömt om, en riktig "Svensson". Men fortfarande tar musicerandet en stor del av tiden i anspråk. Två till tre dagar i veckan, minst. Det skall repeteras och det ska samlas in nytt material till Leif-Tommys trio. Ändå går allt i ett lugnare tempo än vad det gjorde då det bagav sig för den nu 47-årige Tommy Höglund. När han sitter där hemma i vardagsrumssoffan på Hälletorpsvägen i Härnösand, kan han i lugn och ro fästa blicken på de två LP-skivororna i guld och LP-skivan i silver som sitter inramade på väggen, och tänka tillbaka på åren i folkparkerna med Emil Ford och Larry Finnegan. Han kan också lugnt konstatera att den egan kompositionen "Linda" börjat spelas allt mer av svensktoppsbanden och att det då och ramlar in en slant från STIM. Ja, det var mycket jobb i slutet 60-talet, säger han. Det gick så pass bra för oss att vi fick göra två LP-skivor. När det begavs sig som bäst for han land och rike runt med Sven-Erics och spelade på dansbanorna på heltid. Idag består hans vardag av bussar och åter bussar på Bussbolaget på Bondsjöhöjden. 

Vill fortsätta att komponera. 

Leif-Tommys  kommer aldrig att sluta upp med spelandet, säger Tommy Höglund. Vi kommer antagligen att sluta som ett PRO-band, skrattar han. Det kan låta lite tokigt men det är faktiskt sant. Idag har han gått ett steg ännu längre i sitt musicerande. Den egna hitlåten "Linda" har gett honom blodat tand och komponerandet vill han gärna fortsätta med. Och emellanåt får han beställning på flera melodier.Vilken härnösandsbo har inte hört Jubileumsvalsen på Öbackaskivan som spelades in till 400-årsjubileet? Även närradion har hört av sig med en beställning om en signaturmelodi. 

Började med roliga timmen.

Ursprungligen började han sin bana med att utbilda sig till bilplåtslagare och kom att ha en egen verkstad men det här med dragspel och musik har alltid varit något som han inte har kunnat slita sig ifrån. Som för alla andra startade allt i ungdomen. För Tommy Höglund del blev det "Roliga timmen" i småskolan. Jag tror jag att jag var en tio, elva år gammal då en klasskamrat tog med sig sitt dragspel till "Roliga timmen".  Jag tyckte det verkade intressant, så när jag kom hem frågade jag min pappa om inte jag också kunde få ett dragspel eller åtminstånde få hyra ett. Till att börja med tyckte pappa att vi kunde hyra och sedan blev det att jag satte mig framför radioapparaten och lyssnade på hur de riktiga grabbarna spelade. Efter ett tag anmälde jag mig till en 20-timmars dragspelskurs men tyvärr lärde jag mig aldrig att spela efter noter. I stället kunde jag mina läxor på gehör.

Bildade egen orkester.

1956-kom han att bilda Tommys Trio och den första spelningen glömmer han aldrig. Vi var väl 13 år gamla och vi frågade om vi inte kunde få spela gratis. Jag tror det var i Ramviks Folkets Hus. Jag vill minnas att det var ett årsmöte där och vi ringde till hon som skötte det hela. Till en början var hon inte intresserad men vi gav oss inte. 

Grammofon som förstärkare.

Då handlade det inte om några superförstärkare som dagens ungdom vant sig vid. De tre grabbarna fick nöja sig med att plugga in sina elkablar in i grammofonuttaget på några gamla grammofoner. Det måste ha varit fruktansvärt och helt olidligt att lyssna på oss då, skrattar Tommy Höglund. Men då tyckte vi att det lät bra med våra låtar i Gunnar Wiklund-tappning. I ett par, tre års tid spelade grabbarna på olika fester innan de kom in i "mopedåldern" och de fick andra intressen. Men så när Tommy blev 16 år var han där igen. Då gick han och köpte sig sin första elorgel och trion fick en kontrabasist och blev en kvartett som sedan kom att utvecklas vidare till kvintett med en saxofonist. Folk ringde ofta och ville att vi skulle spela på deras fester eller bröllop, och även jag fick påringningar om solo jobb. Bland annat spelade jag varje söndag en sommar på Spjutegården.

Svenstoppen nästa hoppas Lars-Göran Eneroth, Tomas Marklund, Hans-Åke Persson, Tommy Höglund och Christer pettersson. Evenemangen hopar sig och sonderingar om skivinspelning har gjorts. Tommys siktar högt.

Tommy Höglund, Kurt Svensson, Leif "Bobby" Ödmark, Bengt Berggren och Tommy Ödmark.

1968 / Jättechans för Tommys, kompar Emile Ford. Trots hård konkurrens verkar härnösandsbandet, Tommys ha sitt på det torra en tid framåt. I dagarna blev det nämligen klart att man under oktober månad skall fungera som kompgrupp till Emile Ford. Ett nästan legendariskt namn inom popmusiken. Mest känd från sina stora hits, What do you want to make those eyes at me fore, Still, Twillight time m.fl. Tommys har verkligen haft tur på vägen mot ära och berömmelse. Att de skulle få kompa Emile Ford visste de inte om förrän bandets produktionsbolag i Stockholm S.A.M, ringde upp. Naturligtvis blev vi jättelyckliga. Vi hade nog aningar om att något var på gång. Fick fin kritik under engagemang i huvudstaden. Det var nog då som produktionsbolaget på allvar började ta saken under övervägning, säger Tommy Höglund, orkesterns kapellmästare. Det betyder att Tommys går en jäktig tid till mötes. I helgen spelar grabbarna i Trondheim för att sedan omedelbart resa till Stockholm och börja repetionen med Emile Ford. Första framträdandet sker på tisdag och då skall allt klaffa.

I folkparkerna med Emil Ford. 

Efter några års spelande och militärtjänst rann allt ut i sanden och orkestern upplöstes. Men som vanligt när det gäller Tommy Höglund, gick det inte många år innan han var där ännu en gång. I slutet av 60-talet tog det fart ordentligt med Tommys som fick göra två LP-skivor. Det var egentligen rätt snöpligt. Vi  tyckte att vi ville komma ut mer och röra på oss, så vi ringde musikerförmedlingen i Stockholm som ordnade jobb åt oss på Lorry i Sundbyberg och på en herrgård utanför Stockholm med en fin restaurang. Och trots att speljobbet på herrgården gav dåligt betalt kom det att visa sig att det var ett lyckokast. Åke Swärd, som på den tiden hade ett eget produktionsbolag med en rad av kända artister, råkade befinna sig i lokalen och hörde härnösandsbandet. När det blev paus kom han fram till oss och frågade om vi var intresserade av att bli kompband till Emil Fords folkparkturné. Till en början trodde grabbarna att Åke Swärd skojade och att det bara var snack. Men dagen efter spelningen klev de upp på hans kontor i Stockholm för att diskutera saken vidare. Jag tänkte att han bara skojade men när vi kom till kontoret stod Emil Ford där. Vi var supernervösa. Han var ju vår idol och vi brukade lyssna när de spelade hans låtar på Radio Luxemburg

Larry Finnegan nytt toppnamn för Tommys.

Då var det 1968 och det ena gav det andra. Året därpå fick härnösandsorkestern kompa Larry Finnegan för att än en gång ge sig ut på turné med Emil Ford året 1970. Det var en otrolig kick för bandet, säger Tommy Höglund, och vi fick en massa jobb. Men så var det ett gäng i Östersund som också hette Tommys och gjorde anspråk på namnet. de hotade med stämning, så vi var tvungna att byta till Leif-Tommys eftersom de hade patent på orkesternamnet. Sedan tog Tommy Höglunds musikbana en ny vändning. En orkester med namnet Anders Erikssons från Hudiksvall hörde av sig och ville att han skulle börja spela med dem. Efter alla turnéer med Leif-Tommys och Emil Ford började det bli dags för något nytt. Tillsammans med två härnösandskillar började han spela med hudiksvallsgänget som bytte namn till Sven-Erics.Tommy som heltids musiker.Därefter följde 7,5 års heltidsjobb på landets dansbanor, skivinspelningar och uppträdande i bland annat det populära TV-programmet "Nygammalt" . Inte förrän 1979 kom Tommy hem till Härnösand igen. Då kändes det skönt att komma ifrån spelandet och allt turnerande. Sven-Eric hade fått problem med sina stämband och vi bytte folk i orkestern så det var inte lika roligt som tidigare. Men ännu en gång gick det inte att vara ifrån spelandet. Den här gången hoppade han in som vikarie på före detta Stadt i Härnösand. Det var ett Norrköpingsgäng som för tillfället var en man kort. Men spelkvällen avlöpte så pass bra att Tommy Höglund fick erbjudande om fast jobb.

Larry Finnegan.

Härnösandsorkestern Tommys får det ena fina erbjudandet efter det andra. Häromdagen kom blixtbudet från Stockholm: kan ni spela med Larry Finnegan under julen? Det blev en kort betänketid för härnösandsgrabbarna som redan börjat boka in sig på Norrland för den aktuella tiden. Dessa spelningar måste nu avbeställas. Det är första gången Tommys spelar tillsammans med Larry Finnegan. ännu har de inte träffat stjärnan, men skivor och band kommer snart upp till Härnösand och då kan orkestern börja intrimmningen. Showen med larry blir en halvtimme lång och den kommer att uppföras Skåne runt. Den 20 december åker gruppen ner till Uppsala för att sedan fira julafton i Härnösand. Dan därpå åker gänget ned till Skåne för att träffa Finnegan och därefter börjar showandet. På nyårsafton uppträder Tommys i Västerås och Blomstermåla och i mitten på januari återser man hemstaden. Hur våren och sommaren kommer att te sig för Tommys är inte bestämt än, men det lutar åt att samarbetet med Emile Ford tas upp igen. Det var i Ramsele som gruppen och Emile Ford gjorde sitt sista framträdande tillsammans, sedan stack Emile direkt till Bahamas för en semester på sex månader. Larry Finnegan håller sig också utanför Sveriges gränser när han tar igen sig från sjungandet. För närvarande vilar han upp sig i Schweiz.

Tommy som heltids musiker.

Därefter följde 7,5 års heltidsjobb på landets dansbanor, skivinspelningar och uppträdande i bland annat det populära TV-programmet "Nygammalt" . Inte förrän 1979 kom Tommy hem till Härnösand igen. Då kändes det skönt att komma ifrån spelandet och allt turnerande. Sven-Eric hade fått problem med sina stämband och vi bytte folk i orkestern så det var inte lika roligt som tidigare. Men ännu en gång gick det inte att vara ifrån spelandet. Den här gången hoppade han in som vikarie på före detta Stadt i Härnösand. Det var ett Norrköpingsgäng som för tillfället var en man kort. Men spelkvällen avlöpte så pass bra att Tommy Höglund fick erbjudande om fast jobb.