Sven Eric Mörtsjö 48 år som musiker.

Sven-Eric Mörtsjö story.

Det har inte varit någon måtta på framgångarna för sångaren Sven-Eric Mörtsjö i Hudiksvall på senare år. Storfina placeringar på svenstoppen, fullbokat turnéprogram för orkestern, som numera omsätter ett par miljoner om året, och en egen fanclub med 500 medlemmar. Men när Sven-Eric gjorde debut som underhållare en gång i världen var det minsann inga märkvärdigheter. Då stod han på en jordhög utanför föräldrargården på Kålhagen och sjöng för grannungarna. Han var då 6 år och året var 1952. Nu har Sven-Eric en lång karriär som proffsmusiker bakom sig och själv räknar han med att ha gjort 4000 framträdanden under åren. Sven-Eric är infödd Hudiksvallsbo.


Redan som liten parvel hade Sven-Eric klart för sig att han ville bli sångare. När man i tvåan i skolan fick i uppgift att berätta vad man "skulle bli när man blev stor" var svaret självklart för Sven-Eric: Sångare. Debuten kom som sagt vid sex års ålder. Då ställde han sig på en jordhög på Molins gård och sjöng för grannungarna. Det här tillfället mins Sven-Eric väl och han ler vid tanken. Vid nio års ålder kom den första framgången. Då var han med en amatörtävling på Ljusdalsmässan. Och vann, förstås. Åren därefter hände åtskilligt.


Vid tio års ålder spelade han in första skivan.  Det skedde privat på Klints Radio i staden och det var en 78:a varvare med bitarna Olé och Ale Bill. Han var med i amatörtävlingen "Snurran" i radion och redan 1956 var han med i TV. Det var vid den tiden enbart intern TV på motionshallen i Hudiksvall. 1958 var han med i Sigges Cirkus i TV:n. Vid 13 års ålder gjorde han ett uppehåll i sjungandet. Han kom i målbrottet och han ville spara på rösten. Men hela tiden fanns tanken att han skulle fortsätta med musiken. Det var också anledningen till att han inte fortsatte studera sedan han slutat skolan efter åtta år i folkskola. Sven-Eric hade bra betyg, a i engelska och samma fina betyg i musik också naturligtvis.


Efter skolan började Sven-Eric som springpojke på Brolins Livs, för 50 kronor i veckan. På den lönen lyckades han spara ihop till en gitarrutrustning. Tillsammans med kompisarna Göran Hådell, Lennart Mörtsjö och Malte Harrysson bildade han en gitarrgrupp. Då sjöng han emellertid inte utan spelade enbart. Det var inte lätt alla gånger, Sven-Eric minns väl en gång när gänget skulle få spela i Njutånger. Då var det bara att ta gitarrerna under armen och sätta sig på bussen! Under några år jobbade Sven-Eric som hantlangare på byggen i staden och han höll då uppe med musiken. 1965 började dansorkestern Anders Eriksson leta efter en sångare.

Sven-Eric Mörtsjö story.

Flera gånger tog man kontakt med Sven-Eric och försökte övertala honom. Jag vågade bara inte, men till slut så kom de helt enkelt och hämtade mig till en repetition och efter det kom de stora framgångarna slag i slag. Det första året fortsatte han med byggjobbet och det var då han kom i kontakt med Bengt Arne Petersson, som sedemera skulle bli hans manager och kompanjon.


1973 ombildades Anders Erikssons till Sven Erics. Nu är det sex man i bandet. Man omsätter ett par  miljoner om året och en lördagkväll kostar det 7-8000 kr att engagera bandet. Det är emellertid inte hur enkelt som helst eftersom det torde vara ett av landets populäraste dansband, och man har engagemang år i förväg.


Med åren har Sven-Erikc spelat in 10-15 singeplattor och 7 LP. Han har haft stora framgångar på svensktoppen med en andraplacering som bäst. Han är kändis och idol och har en fanclub med 500 medlemmar. Varje dag får han en pcke brev från sina beundrare. Men Sven-Eric har den rätta distansen till sitt idolskap. Han är fortfarande samma snälla fina  kille, totalt utan divalater. Han är närmast lite generad över fancluben och uppmärksamheten. Det är också fråga om ett mycket hårt arbete och krävande jobb.


Själva framträdandena är enbart en del av det hela. Bara att sätta upp och ta ner instrumenten och förstärkare tar en oerhörd tid. Och dessutom skall man också hinna repetera. Många tror också att dansbanden skär guld med täljknivar. --- Det är fel menar Sven-Eric. Vid något tillfälle har man räknat ut att timförtjänsten blir 17 kr om man tar hänsyn till alla resor och förberedelser. Men Sven-Eric Mörtsjö ångrar på intet sätt att han valde den här banan. --- Om jag fick leva om mitt liv så skulle det bli precis samma val. Jag har ju ändå den otroliga förmånen att få arbeta på heltid med mitt stora intresse, nämligen musiken. 


Annat smått och gott om Sven-Eric.

Svenne spelade 8 år med Anders Erikssons Orkester från Delsbo och mellan 1974-1999 med det egna bandet Sven-Erics. Svenne har spelat in 16 Lp. Sven-Erics har sålt två guldskivor och två silverskivor.  3 Cd skivor spelades in på 90-talet och början på 2000-talet. Sven-Eric har gjort fyra Tv-framträdanden bland annat i det populära programmet "Nygammalt". Radioprogrammet " I afton dans" gästades fyra gånger av Sven-Erics 1980, 1984, 1992 och 1995. Svenne har vid fyra tillfälen legat på " Svensktoppen".