Bild & reportage från 60 - 70 talet

 

 Sven-Erics Hudiksvall / Tommys Orkester Härnösand

Antal bilder: 17

 

 

 • CHRISTER-BILD-22-R.jpg

  ”Hälsingar” från Härnösand släpper sin första LP-skiva.

  Tomas Marklund, Christer Pettersson, Sven-Eric Mörtsjö, Åke Persson samt Tommy Höglund.

  Det går framåt för härnösandsgrabbana i Anders Erikssons dansorkester. Bandet är nu ett av Sveriges mest bokade dansorkester och i dagarna har man också släppt sin första LP ”Glada hälsningar från glada hälsingar. Ett kanske missvisande namn när gruppen ju till 3/5 består av härnösandskillar. Det var för ca två år sedan Tommy Höglund, Christer Pettersson, Hans Åke Persson samt bröderna Anders och Tomas Marklund fick ett erbjudande att bli proffsmusiker på heltid. Då tillsammans med sångaren Sven-Eric Mörtsjö från Hudiksvall. Denna hade tidigare sjungit med just Anders Erikssons men bandet hade upphört. Namnet var dock så bra inarbetat att man föreslog att namnet skulle leva vidare och då med härnösandsgrabbarna, som då hette Tommys, som musiker åt Anders. Och så kom då Tommys at upplösas och Anders Erikssons blev de namn man antog. Bandet blev snabbt populära och är nu bokade ända in i 1975. Helt intakt är dock inte bandet. Sedan starten har Anders Marklund och trummisen hans Åke Persson hoppat av. Anders spelar numera i Paul Dennis medan Hans Åke tröttnade på turnélivet och har nu återvänt till länsbiblioteket i Härnösand där han jobbade tidigare. Men de övriga, Tommy Höglund, Christer Petterson och Tomas Marklund fortsätter. En singel som släpptes var nära att gå upp på Svensktoppen men föll på mållinjen så att säga. I gengäld fick grabbarna göra denna LP som nu släpps till glädje för dansmusikälskare i allmänhet och för de som gillar Anders Erikssons i synnerhet. Och det är inte få det om man tittar på bokningslistan. Framgångarna är dock grabbarna väl unnad. De har slitit hårt i många år. Börjat som lokalt popband då man gnetade i mörka källare och garage. Gick sedan över till dansmusik när poperan började ta slut och då började också framgångarna. Tillsammans med Larry Finnegan och Emile Ford fick man göra turnéer i folkparkerna och några singlar gjorde man också. Men det är först nu man som man börjat få valuta för alla de timmar och pengar man satsat och toppen är knappast nådd. Nästa satsning blir Svenktoppen. Tre gånger har man varit snubblande nära men inte lyckats. Om LP:n säljer bra blir det aktuellt med en till som i så fall skall släppas till jul. Halvt om halvt har man redan löfte om medverkan av Peter Himmelstrand så det kanske blir något extra.

  Åter till startsidan. / Bläddra bilderna med piltangenterna.

   

  Åter till startsidan. / Bläddra bilderna med piltangenterna.

   

   

 • CHRISTER-21-A-R.jpg

  Poporkester hos juniorer i Härnösand.

  Den som passerar förbi Missionskyrkan i Härnösand på fredagkvällen kunde inne från ungdomslokalen höra något som man inte är van vid. Där spelades nämligen popmusik hämtad från tio i topp, svensktoppen och allt vad det nu heter. Detta ovanliga initiativ att engagera en poporkester, svarade SMU:s juniorgrupp för. Man hade också till den här aftonen inbjudit juniorer från Ullånger. Det var närmare tjugo ungdomar som hade stuvat sig i bilar för att gästa härnösandarna. En bordtennismatch mellan de båda juniorgängen han man också med, före förfriskningar som man lät sig smakas.

  Åter till startsidan.

   

 • CHRISTER-BILD-19-R.jpg

  Ett stort steg framåt.

  Tomas Marklund, Lars-Göran Eneroth, Christer Pettersson, Hans-Åke Persson. Främre raden: Nisse Berglund och Tommy Höglund.

  Med mängder av nypressade skivor firade härnösandsorkestern Tommys på tisdagkvällen sin första skivinspelning hemma hos Nisse Berglund som svarat för låtarna. Skivan innebär ett stort steg framåt för såväl vismakaren Nisse Berglund som det musikaliska . Nu skall vi höra gänget från Härnösandhur det låter sade Nisse Berglund och skivan snurrade på skivtallriken i Tommy Höglunds knä.

  Ramviksbo fick sina låtar på skiva av härnösandsband.

  Det var festkväll hemma hos Nisse Berglund i  Ramvik på tisdagen. Hans fem ”skötebarn”, grabbarna i Härnösandsorkestern ”Tommys”, anlände med famnen full med nypressade skivor Philips-Sonora. På dessa har bandet spelat in ”Tusende stjärnor” och ”Barn av Nordanland” med text och musik av just Nisse Berglund. Förutom orkestern hade barn och barnbarn mött upp och medan frun i huset bullade upp en massa gott på kaffebordet spelades skivan upp under lätt andakt. Ja, Berglund fick förstås höra den allra första gången klockan halv tre natten före. Då kom Tommy Höglund hem från Stockholm med skivor och grabbarna kunde inte hålla sig utan måste ringa upp och spela den. Att ha fått två av sina alster ser Nisse Berglund, M-S sjuk sedan många år, som en fin uppmuntran. När han var femton år förärades han en gitarr och inte långt efteråt kom de första låtarna till. Numera ägnar han en stor tid åt att komponera. Men inte bara sång och musik har sprungit fram ur hans penna. Han står även som författare till ett flertal byggdespel som uppförts i trakterna under senare år. Och ett nytt stycke föreligger klart i manus och väntar på aktörer. Men tillbaka till skivan. Tommys orkester bestående av Tomas Marklund, Lars-Göran Eneroth, Christer Pettersson, Hans-Åke Persson samt Tommy Höglund själv, har sedan något år tillbaka ett flertal av Berglunds alster på sin repertoar. Det är bitar av typisk svenktoppskaraktär. De slår mycket bra på de ångermanländska dansbanorna och gänget övar in fler och fler. Särskilt bra har de nu inspelade låtarna slagit. På skivbolaget Philps-Sonora blev man tänd när de fick höra en nersänd tape och sedan stod det inte länge på förrän det blev skivinspelning. Och nu föreligger som sagt resultatet som minsamt inte skäms för sig. Skivorna såldes en hel del redan första dagen och från Härnösand rapporteras att ett 50-tal bytt ägare. ”Tusende stjärnor” sjungs av Lars-Göran Eneroth och den andra låten ”Barn av Nordanland” framförs av orkesterledaren himself, Tommy Höglund. Och på tisdagkvällen tindrade alltså stjärnor även hemma hos Nisse Berglund, som inspirerad av framgångarna författat ytterligare ett par verk den senaste tiden.

  Åter till startsidan.

   

 • CHRISTER-BILD-18-R.jpg

  Hela Murbergsvägen genljuder av svängande poprythmer när ”The Hunters” repeterar.

  Hela Murbergsvägen genljöd på tisdagskvällen av svängande poptoner. En av de många som stannar till för att lyssna till välljudet ringde upp VA och föreslog ett besök. Poptonerna visade sig strömma ut från ett garage på Murbergsvägen 26.  Fyra skolgrabbar i 14-15 års åldern hanterade där med häpnadsväckande elegans tre elgitarrer och en trumma. De kallar sig ”The Hunters” och bär trevligt kortklippta kalufser. Nu på sommarlovet tränar de mest varje kväll. Kvarterets smågrabbar satt storögt beundrande och ”diggade” musiken på sockerlådor och säckar. C:a ett år har de spelat tillsammans, men än så länge har de mestadels framträtt på skoldanser och i klubbsammanhang. Eftersom ingen av dem är notkunnig tar de ut bitarna på gehör. De komponerar gärna egna versioner och dessutom hittar de ofta på nya  låtar själva. För det krävs både fantasi, och musikalitet förutom teknisk begåvning. Att ”The Hunters” som de kallar sig, är rikt utrustade i alla tre avseenden intygas villigt av både grannar, kvällsflanörer och VA:s utsända. Garaget tillhör trummisen Hans-Åke Perssons pappa. Ja nu får bilen stå ute, säger han. Säkerligen finns det en mängd ungdomar som går och drömmer om att få starta ett sådant här musikgäng. Det är ju också en ovanligt vettig och kul fritidssysselsättning. Men alla har tyvärr inte pappas garage att tillgå. Borde inte stadens beslutande fäder se till att det finns lokaler för så här spelsugna ungdomar?

  Åter till startsidan.

   

 • CHRISTER -17-R.jpg

  Tommys upplöses. Får nytt namn och blir proffs.

  Främre raden: Anders Marklund, Sven-Eric Mörtsjö, Tomas Marklund. Bakre raden: Christer Pettersson, Hans-Åke Persson, Tommy Höglund.

  Nu är Tommys orkester från Härnösand ett minne blott. I lördags gjorde man sitt sista framträdande och nu är bandet upplöst. Åtminstone till namnet. För grabbarna kommer att fortsätta under ett annat namn. Vi har skrivit kontrakt med Sven-Eric Mörtsjö och har då på köpet fått Anders Erikssons namn så i fortsättningen kommer vi att heta Anders Erikssons med Sven-Eric Mörtsjö, berättar kapellmästaren  Åke Persson. Detta betyder också att grabbarna nu blir musiker på heltid, proffs med andra ord. Anders Erikssons med Sven-Eric Mörtsjö har varit ett av Sveriges mest bokade band men i höstas upplöstes bandet och när Sven-Eric sökte sig ett nytt band blev det Tommys. Om ni tycker er känna igen namnet Sven-Eric Mörtsjö så är det inte underligt. Han ligger just nu på Toppentipset som 13: skiva med låten ”Skyll på lantbrevbärarn`s moped”. En stor amerikansk hit ”Blaime it on the pony express” som härnösandssonen Åke Strömmer satt text till. Naturligtvis håller vi tummarna på söndag menar grabbarna i bandet. Det betyder att det blir en uppföljare direkt. Den 3 september har grabbarna sitt första engagemang i sin nya skepnad i Hudiksvall. Därefter har man fullbokat till fram i maj. Endast 30 dagar ledighet är allt man kan räkna med fram till dess. I snitt får man en dag ledigt i veckan. För att inte få alltför långa resor har man också blivit tvingad att flytta till Stockholm där Härnösands nya orkester Anders Erikssons alltså kommer vara stationerad, åtminstone tills vidare.

  Åter till startsidan.

   

 • CHRISTER-BILD-15-B-R.jpg

  Kramfors orkesterforum.

  Christer Pettersson, Anders Marklund, Hans-Åke Persson, Tomas Marklund samt Tommy Höglund.

  Härnösandsbandet Tommys stod sig bra i den hårda konkurrensen i Kramfors orkesterforum.

  Åter till startsidan.

   

 • CHRISTER-BILD-15-A-R.jpg

  ”Oj, oj vad dom tar i ….”

  Oj, oj vad dom tar i tänker tydligen den äldre gentlemannen som på Sundsvallsbankens trappa i Härnösand lyssnar till Tommys orkester. När ett popband tar elektroniken till hjälp då blir det minsann ”ljud i skällan”. Speciellt om man placerar mitt framför en högtalare. Ja, ja tiderna förändras och även musikformerna. Tänk när det räckte med dragspel och fiol, men det skulle nog inte gå nu för tiden tänker han, medan poprythmerna sveper fram över torget.

  Åter till startsidan.

 • CHRISTER-16-R.jpg

  Härnösandsband gjorde platta, ännu en är aktuell före nyår.

  Åke Persson, Tommy Höglund, Christer Pettersson, Tomas Marklund samt Anders Marklund.

   I dagarna släpper härnösandsbandet Tommys ut in andra singelskiva. Grabbarna var för några veckor sedan nere i Stockholm och spelade in två låtar och nu får vi alltså höra slutprodukten. Det var CBS som tog kontakt med oss och ville att vi skulle komma ned och göra en skiva, berättar Åke Persson, trummisen i gänget. Vilka låtar man skulle spela in visste man dock inte. Det bestämdes en vecka före inspelningen. Åke berättar: Vi hade spelat i Kramfors en lördagkväll och då fastnade vi för två låtar. På måndagen ringde vi upp grammofonbolaget och sa att vi var klara och i lördag samma vecka skedde inspelningen. Låtarna  som grabbarna fastnade för var den gamla Yvonne Norman-hiten  "Tack för alla kyssar" samt en Larry Finnegan komposition "Någonting av dig". Trots att skivan ännu inte kommit ut är det många som redan beställt den vilket vittnar om att det är en efterlängtad platta för alla Tommys fans. Grabbarna själva hoppas också mycket av den här skivan. Drömmen är förstås en plats på svensktoppen men man är realister också. Visst skulle det vara kul om något sådant skulle inträffa men vad vi främst siktar på är att få en hyfsad försäljningssiffra på skivan. Då blir det aktuellt med ytterligare en skiva, kanske redan före jul.

  Åter till startsidan.

   

 • CHRISTER-14-R.jpg

  Belöning till upphittaren.

  Åke Persson, Christer Pettersson, Tomas Marklund, Tommy Höglund och Lars-Göran Eneroth.

  Ännu har junselepolisen inga spår efter härnösandsorkestern Tommys stulna sånganläggning. Anläggningen som stals på Forum i Junsele natten till långfredagen är värd närmare 7.000 kr och stölden innebär en svår förlust för bandet. Sånganläggningen var så splitter ny att Tommys inte hunnit försäkra den. F'orums stöldförsäkring gäller bara för dess egna inventarier och inte för instrument som är tillfälligt inhysta där. Vi har just gjort så stora investeringar beträffande utrustningen att vi knappast har råd att köpa en ny sånganläggning, säger Tommy Höglund. För närvarande hankar vi oss fram genom att hyra en sånganläggning för varje gång vi spelar. Nu utlyser Tommys en belöning till den som kan ge sådana upplysningar att den dyrbara sånganläggningen kommer till rätta. 500 kr får den i belöning som kommer anläggningen på spåren.

  Åter till startsidan.

   

 • CHRISTER -13-BILD-R.jpg

  Pop i biblioteksmiljö populärt i Härnösand.

  Premiären för popmusik på stadsbiblioteket i Härnösand under söndagsaftonen blev ett riktigt lovande försök att bredda registret för de olika begivenheter som biblioteket ägnar sig åt. Det var en stor skara ungdomar i olika åldrar som mött upp till premiären vid vilken Tommys från Härnösand fått den äran som första band. Inte så underligt förresten då trumslagaren Åke Persson är kontorsbud på biblioteket. Givetvis tyckte han att även popen borde få vara rned bland annan musik som framförts där, Bibliotekets chef Ellen Dahlgren var också positiv till försöket och inviterade orkesten. Det blev en annorlunda miljö för de ungdomar som samlats för att lyssna mitt bland utlåningshallens många tusen bokband, men uppskattningen var det inte något fel på. Det finns alltså anledning att förvänta sig att popaftonen upprepas i något senare sammanhang. Akustiken är det inte något fel på i bibliotekshallen. Kanske att den blev något påträngande vid vissa låtar. Kanske en något lägre volym skulle förbättra den detaljen? Både stadsbiblioteket, Tommys orkester och de lyssnande ungdomarna hade alltså anledning att känna sig nöjda. Ungdomar ja, det var även åtskilliga medelålders härnösandsbor som passade på att lyssna till pop i bokmiljö.

  Åter till startsidan.

   

 • CHRISTER-BILD 03-R.jpg

  Ny saxofonist i Tommys.

  Tommy Höglund, Åke Persson, Tomas Marklund, Anders Marklund och Christer Pettersson.

  Tommys Orkester från Härnösand har fått en ny saxofonist. Det är Anders Marklund som f.ö är bror till Tomas som spelar sologitarr. Mera nytt i Tommys är: Träningslokal i Ramsås.

  Åter till startsidan.

   

   

   

   

 • CHRISTER-BILD 02-R.jpg

  Tommys i reklambranchen.

  Christer Pettersson, Åke Persson, Tommy Höglund, Anders Marklund och Tomas Marklund.

  Åter till startsidan.

   

   

   

 • CHRISTER-BILD 01-R.jpg

  Tommys orkester i Härnösand har kommit hem som storband.

  Tommy Höglund, Anders Marklund, Åke Persson, Christer Pettersson och Tomas Marklund.

  Härnösand kommer inom kort att få den första professionella dansorkestern i "modern" tid. Inte sedan Åke Jönssons glansdagar har staden haft något riktigt storband. Det är Tommys, som just hemkommit från kungliga huvudstaden med ett färskt kontrakt på att de blivit inneslutna i produktionsbolaget Sam-produktion, vilket kommer att bli deras manager. Det var under Tommys framträdanden på de berömda dansrestaurangerna "Baldakinen" och "Lorry"  för ett tag sedan som Tommys upptäcktes och slog igenom. De spelade där nere i några veckor och gjorde tydligen stor lycka med sina framträdanden. De fick också engagemang som innebär först och främst att orkestern har spelningar bokade till i mitten av 1969. Nu först bär det till Norge och Trondheim i veckoskiftet. Hela jul-och nyårshelgen kommer de att resa omkring och göra en show med den berömde amerikanske sångaren Larry Finnegan. Showen kommer företrädesvis att turnera i södra Sverige. Redan i början av december sticker grabbarna till Stockholm och återvänder inte förrän i mitten av januari, ett kort jul-uppehåll på ett par dagar hinner de dock med. En ny platta håller Tommys också på att arbeta fram. Riktlinjerna för den är ännu inte riktigt klara. Med posten från Stockholm har anlänt en del texter till orkestern som de skall titta på. Att grabbarna inte skulle snegla åt Svensktoppen råder det väl ingen tvekan om. Det var för bra precis två år sedan som Tommys körde igång. Första spelningen var en Luciamorgon i Härnösand. I början var orkestern en ren poporketer, framsprungen ur Norrlands Liverpool-Härnösands popvärld. De insåg ganska snabbt, tidigare än de flesta att marknaden för popband började bli hotfullt liten och lade därför om till att bli en dansorkester. Man kan kanske tycka att två år är en kort tid innan man når upp i proffsklass. Men det skall konstateras att Tommys i praktiken närmast varit professionella en längre tid. Orkestern har till fyra femtedelar varit sammansatt av skolungdomar, som ägnat all sin fritid åt att träna. Men har den senaste tiden endast haft sporadiska arbeten och i stället målmedvetet satsat hårt på musiken. Orkestern har också varit intakt utom på en post. Ny i orkestern är sedan en tid tillbaka Anders Marklund som blir orkesterns sångare och saxofonist. Nytt är också att deras gamle manager Theo Platte inte längre kvarstår som deras man. Sysslan som Platte en gång innehade är nu överflyttad till produktionsbolaget i Stockholm.

  Åter till startsidan.

   

   

   

 • EMIL-CHRISTER 4-R.jpg

  Härnösandsorkester får världsstjärna.

  Tommys dansorkester i Härnösand är ett gäng på uppåtgående på den trånga, hårda dansorkestermarknaden. De har nu lyckats ordna en verklig sångsolist i världsklass i sitt band nämligen Emile Ford från England. Det var en strålande glad Tommy Höglund som på onsdagen delgav VA denna nyhet. Vi har genom vårt produktionsbolag i Stockholm S.A.M. engagerat Emile Ford till vår turné och skall nu omedelbart köra in ett turnéprogram med honom. På lördag spelar vi i Trondheim och reser därefter till Stockholm där vi träffar Ford och på tisdag är vi på vårt första turnéprogram med Emile i Uppsala. Vi har tidigare kontrakterad spelning på Brännaborg onsdag men huruvida Emile skall vara med är ännu inte klart. Vi underhandlar med Brännaborgschefen Manne Kling för närvarande. Emile Ford är ju en fin artist och har även gjort gästspel i folkparkerna. Vi är glada att lyckats knyta en sådan artist till vår orkester. Det betyder väldigt mycket för oss och vår framtid. Vi har redan ett fint spelprogram, säger Tommy som har all anledning vara nöjd.

  Åter till startsidan.

   

   

 • CHRISTER -10-BILD-R.jpg

  Tommys och Emile Ford gör folkparksturnè.

  Ett varmt välkomnade möttes den numera i Sverige bosatte sångaren Emile Ford av på Midlanda, då han på onsdagskvällen sammanstrålade med två femtedelar ur popgruppen Tommys från Härnösand, trummisen Hans Åke Persson och basisten Christer Pettersson. Grabbarna har lyckats få med Emile Ford till sin folkparkturné i södra Sverige, som startar redan på fredagskvällen i Malmö.

  Åter till startsidan.

   

 • CHRISTER -9-BILD-R.jpg

  "Kändisar" slåss om Tommys från Härnösand.

  Tommys har bara att välja och vraka bland fina anbud. Både Larry Finnegan och Emile Ford vill ha med bandet i sin show. Vi har jobbat ihop med både Larry och Emile tidigare, berättar gruppens trummis Hans Åke Persson. I oktober turnerade vi tlllsammans med Emile Ford och i december / januari var vi ute med Larry Finnegan. Vi hade toppenkul tillsammans med båda två, säger Hans Åke, och nu har vi lite svårt an välja. Men just nu ser det i alla fall ut som om vi  skulle välja EmiIe Ford. Tommys är ett band som vunnit en hel del framgångar sedan spelstarten för två år sedan. Man har spelat in en platta som såldes hyfsat: Tusende stjärnor / Barn av nordanland. Dess utom har man lyckats bra i både Finland, Norge och runt om i Sverige. Vi har spelat en hel del i södra Sverige också, säger Hans Åke. Både i Skåne och Stockholm har vi haft jätteskojiga jobb. För närvarande diskuterar gruppen en ny skivinspelning på Larry Finnegans bolag Svensk-Amerikan. Men inget är klart än så länge, säger Hans Åke. Gruppen är mycket mån orn att betona att man inte är något popband. Vi spelar ren dansmusik, säger man. Men visst låter det litet popigt när man drar i gång med "En roddbåt tlll Kina" eller "Let It Be Me". Instrumenteringen är i alla fall en dansorkesters; saxofon, trummor, orgel, solo- och basgitarr. Instrumenten trakteras av Anders Marklund, Hans Åke Persson, Tommy Höglund, Tomas Marklund och Christer Pettersson. Anders har det litet besvärligt just nu. Han gör sin repmånad och kan inte alltid hänga med resten av gänget när de spelar.

  Åter till startsidan.

 • Christer-P-07-R.jpg

  Tommys spelade på härnösandsfängelset.

  Hans Åke Persson, Christer Pettersson,Tommy Höglund, Tomas Marklund och Lars-Göran Eneroth. 

  Tommys Orkester, Härnösand spelade på måndagskvällen för internerna vid fångvårdsanstalten i Härnösand. Klientelet vid anstalten hade mött upp praktiskt taget mangrant och framträdandet blev mycket uppskattat.

  Åter till startsidan.